“Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!”
 

Strofy znanej od lat przedszkolnej piosenki stały się inspiracją do “Kiszenie kapusty”.

W przedszkolu dzieci wraz z wychowawczynią przygotowywały się do zimy. W czasie zajęć pani Joanna zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się  iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. W pierwszej części przedszkolaki miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. 
W drugiej części zajęć dzieci zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Następnie przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną wcześniej kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu słoika a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei słój z kapustą został ozdobiony krepiną i umieszczony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji. 
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta! 

Po skończonej pracy wszyscy otrzymali pochwały i tytuł mistrza w kiszeniu kapusty, oceniając w ten sposób nasz trud i zaangażowanie na zajęciach. 

Opracowała mgr Joanna Pałka