Jesień to czas często zmieniającej się pogody. Okres porannych chłodów i częstych opadów. Przedszkolak musi jednak pójść do przedszkola. Istnieje duża szansa, że szybko złapie infekcję. Jak zadbać w porę o odporność dziecka ?
W Przedszkolu Samorządowym w Krzeszowicach, w grupie XIII
( „zerówka”), dzieci otrzymały prawdziwą „szczepionkę”  witaminową. Dzięki pomocy rodziców, dzieci przyniosły do przedszkola owoce, te znane wszystkim ale również takie, jakich w swoim życiu nie jadły a nawet nie widziały. Na zajęciach, przedszkolaki poznawały wszystkimi zmysłami te egzotyczne, niezwykłe owoce, które warte są odkrycia ze względu na olbrzymią zawartość witamin i minerałów. Owoce te, swoim niezwykły kolorem i zapachem zachęcały dzieci do jedzenia.
Na talerzach znalazły się m.in :

  • guawa – zawiera białko, wapń, żelazo i witaminę C
  • papaja – beta karoten i witamina C
  • pomelo – składniki mineralne, witaminy – zwłaszcza C
  • granat – żelazo, wapń, potas, fosfor, witamina C
  • marakuja – witamina C, beta karoten, wapń, żelazo i witamina z grupy B
  • mango – białko, błonnik, minerały, beta karoten, witamina C, PP i z grupy B
  • owoc kaki ( persymona ) – witamina A i C
  • awokado – potas, witamina C,E,A, z grupy B, przeciwutleniacze, tłuszcze OMEGA-9
  • ananas – magnez, żelazo
  • pomarańcze, mandarynki, marakuja – witamina A,C, potas, fosfor, magnez
  • pitahaja czerwona – witamina Ci wiele innych.

Były takie przedszkolaki, które najpierw wąchały i oglądały z niedowierzaniem nieznane owoce. Widząc jednak kolegów zajadających się nimi, same zaczęły próbować. Potem zostały już tylko puste talerze. 
Skutek, tydzień później – 100% frekwencja dzieci w Przedszkolu w gr. XIII.

                                                                                                   Anna Oleksy