„Jeżyki” miały okazję cały tydzień uczestniczyć w zajęciach na temat zdrowia.

DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW
18 października przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw. W naszej grupie był obchodzony kilka dni wcześniej. Głównym celem było zachęcenie dzieci do spożywania warzyw i owoców. W sali zapachniało owocami i warzywami, przedszkolaki zajęły się przygotowaniem owocowo-warzywnych pyszności. Tydzień ten upłynął nie tylko na samych przygotowaniach i degustacji witaminowych dobroci, były również zabawy muzyczno-ruchowe, praca plastyczna, układanki związane z wydarzeniem.  Zaangażowanie dzieci pokazało, że warzywa i owoce staną się nieodzownym elementem ich codziennej diety. Jesteśmy pewni, iż po tak atrakcyjnie obchodzonym tygodniu nie trzeba będzie dłużej nikogo przekonywać, że owoce i warzywa są podstawą zdrowego odżywiania i należy je spożywać. Współtwórcami tego wydarzenia byli także rodzice, którzy zaopatrzyli swoje pociechy w owoce. Dzieci z grupy „Jeżyki” miały okazje samodzielnie przygotować kolorowe kanapki warzywne na śniadanie oraz pyszne i zdrowe jeżyki owocowe.

DZIEŃ MYCIA RĄK
15 października obchodzony jest Światowy Dzień Mycia Rąk. Celem tego dnia jest uświadomienie dzieciom jak ważne znaczenie ma w ich życiu codzienne mycie rąk. W tym dniu grupa „Jeżyki” odbyła  rozmowy na temat zarazków, bakterii i wirusów, które dostają się do naszego organizmu poprzez brudne ręce. Dzieci dowiedziały się, jakie znaczenie dla zdrowia ma czyste i dokładne mycie rąk. Omówiliśmy także schemat mycia rąk oraz zastosowaliśmy go w praktyce. Dzieci uważnie słuchały opowiadania „Dbamy o czystość”, rozwiązywały zagadki, wykonały doświadczenie. Nie zabrakło też piosenek związanych z czynnościami samoobsługowymi i nawykami higienicznymi. Światowy Dzień Mycia Rąk dostarczył nam wielu wrażeń oraz pokazał, że pewne umiejętności i nawyki należy kształtować już od najmłodszych lat.

Mariola Nawara